Jedi Mind Tricks'in Babygrande ile anlaştıktan sonra çıkardıkları ilk, grubun 3. albümü. 11 eylülden sonraki dünyayı pasifist bakış açısıyla değerlendirir
jedi mind tricks'in 3. albümü olmakla beraber jmt'nin adam akıllı bir stüdyoda yaptığı ilk albümdür.* imkansızlıklardan ötürü bu albüme kadar stoupe'ın ailesiyle birlikte yaşadığı evde kayıt yapan ekip, sonunda yaklaşık 10 yıllık rap geçmişlerinin mükafatını alıyor ve ilham aldıkları efsanelerin müzik ürettiği yerde albüm yapmaya başlıyordu.
albümde konuk sanatçı listesinde, efsane ve aynı zamanda vinnie paz'e göre gelmiş geçmiş en iyi mc olan kool g rap ile birlikte, canibus, ras kass, percee p, outerspace, tragedy khadafi ve yine harika bir underground hip hop grubu olan non phixion üyeleri ill bill, sabac red ve goretex'i görüyoruz. bu albümde eksik olan biri var o da grubun eski üyesi jus allah. zira kendisi grubun babyground records ile anlaşması konusunda çıkan belirsizliklerden ötürü kendi kariyerine öncelik vermek istemiş ve gruptan düzgün bir şekilde ayrılmıştı. ancak sonra vinnie paz'e ibne falan demesi ve türlü türlü hakaretler etmesi derken saygınlığını yitirdi.
albümün isminin kaynağı nas'ın affirmative action parçasından geliyor. bu parçada konuk olan foxy brown'un "they praise Allah with visions of gandhi" cümlesi bu albümün ismine vesile olmuştur.(not: verse'ü yazan nas'tır.) albümün yapılma aşamasında dünya siyasetinde süregelen 11 eylül, ırak'ın işgali gibi olaylar vinnie'nin albüme bu ismi vermesinde etkili oluyor ve kendisi artık dünya'ya gandhi'nin pasifist bakış açısıyla bakılmasının gerekliliği üzere albümüne bu ismi veriyor. bu arada belirtmek gerekir ki pasifizm, her durumda barışı savunmak demek olup ingilizce "pace", latince "pax" kökünden gelir. yani "pasif", "yerinde duran", "bir şey yapmayan" gibi algılamayın. pasifist denilince aklınıza "barışçıl" gelsin.
vinnie paz çevresinde olan bitenlere duyarlı biri, siyasetle ilgileniyor, araştırıyor, bazen uçup kaçıyor falan ama yerinde saymıyor kesinlikle. albümüne de dünya siyasetiyle bağlantılı bana kalırsa mükemmel bir isim koymuş. peki isim içeriği yansıtıyor mu? hemen bakıyoruz.
We all kill, all steal and blast at you
I like blood, I like tastin' ya flesh
I like slugs, I like David Koresh
I like anything that's related to death
I like any king that can reign with his fist.
loooooool. hocam tamamını çeviri yapmama gerek yok. kanı seviyorum, ölümle bağlantılı her şeyi seviyorum falan diyor. neyse devam edelim.
I fuckin hate you
I hate your mother and father, because they made you
I hate the universe, because it create you.
hahahahaha. bu adam hardcore rap yapacak başka çare yok. çok içten değil mi ha? artık kişilerle ve bireylerle sınırlı kalmıyor vinnie paz. bireyin doğumuna vesile olan ana ve babaya nefret kusuyor ve hatta bu bireyi içinde barındıran kainata nefret kusuyor. hocam bu "visions of gandhi" değil de "visions of ebu bekir el bağdadi" olmuş sanki diyorum içimden ve belirgin bir çelişki göze çarpıyor. bu nedenle "tamamen konsepte bağlı kalınmasını beklemeyin, sonuç olarak entertainment business değil mi işte" veya "müzik yapıyorlar işte çok kasma" demek kolaya kaçmak sanki. çok güzel bir teman, harika bir albüm ismin ve isimle uygun bir kapağın var, isterdim ki siyasete ve bürokrasiye ilişkin gerçekten pasifist bakış açısıyla yazılan bir kaç şarkı olsun. dediğim hayata geçirilmesi gerçekten zor bir konsept gibi ve ayrıca ne kadar ilgi çeker o da belli değil. ama albümün ismi visions of gandhi olunca böyle bir beklenti içine girdim demeye çalıştığım bu.
prodüksiyonu incelemeden önce kendimi yatak odasında kayıt alma günlerini geride bırakıp devasa bir stüdyoya kavuşan bir beatmaker olarak hayal ediyorum. o sample senin bu sample benim bir yerden bir yere atlayıp zıplardım herhalde. stoupe, elindeki bu imkanlarla fena bir iş çıkarmamış. albüme genel olarak sirayet eden sound, kesinlikle latin ezgileri. güney avrupa ve latin amerika kökenli altyapılar kesinlikle kötü değiller. bir violent by design seviyesinde de değiller ama olsun. blood in blood out parçasının beati kesinlikle şahane. rise of the machines, nada cambia gibi parçalarda, bahsettiğim latin ezgileri kesinlikle anlaşılacaktır. beatler genelde ortalama veya ortalama üstü-güzel beatler. non phixion üyelerinin eşlik ettiği the wolf parçasının beatini ise hiç sevmedim. vinnie paz'in sözleri, yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere çok sert ve genelde gaylere, hristiyanlara hakaret içeriyor. eski işlerinde de vardı bu tarz sözler ama bu kadar fazla değildi. o zamanki vinnie paz de kilise falan yakmaktan bahsediyordu ama bu albümde iş biraz doruk noktalarda. sözlerin hedefinde genellikle popüler kültür ve wack mc'ler falan var. daha iyi sözler olabilirdi ve ayrıca bu albümden önceki son albümleri olan violent by design parçalarındaki derinliğini de kaybettiklerini söylemeliyim.
albümün en güzel parçası bana göre ve çoğu kişiye göre de blood in blood out. bununla beraber. canibus feat'i daha iyi olabilirdi. efsane isim kool g rap, animal rap parçasında üstüne düşen görevi yapmış ve tabi ki verse'ü vinnie'den bir tık üstte. güzel bir parça. diğer çoğu parçada da belli bir standardı aşmışlar, sırıtmıyorlar. sonuç olarak albüm jmt'nin kendi standartlarının biraz altında olsa da dinlenilebilir bir albüm.
bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz. hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.